Om hundrasen silken windsprite
Silken windsprite- vad är grejen?
En sagolikt gracil, klok och atletisk hund med mild karaktär och silkeslen päls... det är grejen! Windspriten är en sant allsidig hund där du får massor av potential inbakat i en hund som ändå är väldigt enkel att ha att göra med. Den kan göra bra ifrån sig inom de allra flesta hundsporter (men är kanske speciellt oslagbar i hundmys-VM).
Silken windspriten är helt enkelt väldigt snäll. De är exceptionellt tillgivna och gillar närhet både till sin ägare och andra hundar. Har man flera sover de gärna i hög. De har en naturlig följsamhet vilket är en egenskap som generellt är ovanlig hos vinthundar, så det är lätt att träna den att gå lös. Man bör dock vara medveten om att de på vinthundsvis kan triggas av synintrycket av springande vilt, och dra iväg om man inte är uppmärksam. Den typiska windspriten är dock öppen och vänlig både mot nya människor, främmande hundar och andra husdjur. En del windsprites upplevs som försiktiga och eftertänksamma, de bufflar sig inte gärna in i situationer utan gör sig gradvis bekväma. Hunden kan behöva tid och lite stöd när den känner sig obekväm. Att jäkta och tvinga en windsprite är helt bortkastat.
Lite historia
Ursprungslandet är USA. Mellan åren 1955-1975 dök långhåriga hundar upp på Walter A. Wheelers whippetkennel. Kenneln hette Windsprite. Dessa hundar registrerades ursprungligen som renrasiga whippets, då Wheeler försäkrade att han bara tagit tillvara på en hos whippet ovanlig men naturlig långhårsgen. På 80-talet bekräftades misstanken att shetland sheepdog förekom i blandningen. Idag tror man att Wheeler även gjorde inkorsningar av borzoi, då vissa spår av detta kan hittas i rasen än idag. När lögnen om renrasig whippet avslöjats åkte rasen ut ur Amerikanska kennelklubben. Då hade dock redan den första egna rasklubben för "långhårig whippet" bildats, och aveln fortsatte.
Med tiden köptes Wheelers hundar upp av andra uppfödare. Den ytterst begränsade genpoolen friskades då upp genom nya inkorsningar av ren whippet.
Windsprites och windhounds, samma eller?
Under sent 80-tal och 90-tal började två tydliga grenar av aveln uppstå. En gren fortsatte som tidigare, med inriktning whippet som närmaste släkt, och har idag fått namnet Silken WindSPRITE. Den andra grenen uppstod då en annan uppfödare valde att korsa sina hundar med borzoi. Denna korsning ledde i förlängningen till den ras som fick namnet Silken WindHOUND. De båda raserna startade alltså ur ett gemensamt ursprung, men Windhound har ett betydligt större (och yngre) inslag av borzoi.
Silken Windsprites i Europa
De första hundarna av rasen "långhårig whippet" kom till Europa 1987. Den internationella rasklubben International Longhaired Whippet Club (ILWC) deklarerade 2017 det officiella namnbytet av rasen från "Longhaired Whippet" till "Windsprite" och klubben heter nu International Windsprite Club (IWC). I Europa använder vi oftast det lite längre namnet "Silken Windsprite".
I Europa registreras hundarna i ett tämligen häpnadsväckande antal mer eller mindre konkurrerande rasklubbar, uppdelade på nationalitet och/eller avelsideologi. För att komplicera saken ytterligare finns det dessutom uppfödare som fortsatt håller fast vid namnet långhårig whippet, och vill hålla dessa hundar separerade från de som kallas silken windsprite.
Är det en riktigt ras eller en hittepåhund?
Alla hundraser är av arten hund. Och alla hundraser kommer från början från korsningar av olika raser och typer av hund. Vissa raser har funnits längre tid, andra kortare. Den biologiska definitionen på en ras är "en grupp domesticerade djur som har gemensamma förfäder och liknar varandra i karaktär". Det ska alltså finnas ett slags avgränsning, och man talar ofta om begreppet "breeds true", det vill säga att om man korsar två hundar av samma ras så ska avkomman vara lätt identifierbar som av samma ras. Det ska alltså inte här och var dyka upp individer med helt okaraktäristiska egenskaper. Dessa kriterier uppfyller silken windsprite sedan länge. Silken windsprite är INTE en ras erkänd av FCI, Fédération Cynologique Internationale, den internationella organisation som Svenska Kennelklubben (tillsammans med drygt 80 andra nationella kennelklubbar) är anslutna till. FCI kräver bland annat en stängd stambok. Inom windspriterasen är det inom de flesta klubbar godtagbart med utkorsningar till whippet. Avkomman blir då släthårig, men redan i generationen därpå brukar en del valpar bli långhåriga igen. En del uppfödare tycker att rasens stambok ska stängas helt redan nu. Personligen ser jag inte att rasen skulle vinna något på det, då genpoolen fortfarande inte har den variation som krävs för ett hållbart avelsarbete. Att stamboksdörren till viss del hålls på glänt och aveln drivs med dynamiska gränsdragningar betyder dock fortfararande inte att Silken Windsprite inte är en ras. De registreras bara inte av just SKK/FCI/AKC.